Dynamika programu zážitkových kurzů: modelovaná vs. skutečná dramaturgie - Blažková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá intenzitou prožívání a její úlohou v dramaturgii zážitkových kurzů. V teoretické části jsou popsány oba tyto koncepty. Nejprve autorka vymezuje pojem intenzity prožívání, popisuje rozdíl mezi intenzitou a dynamikou prožívání a oba koncepty zasazuje do kontextu výchovy zážitkem. V druhé kapitole se zabývá zážitkovými kurzy, jejich východisky a vývojem, následně se věnuje principům výchovy zážitkem a dramaturgii zážitkově-pedagogických kurzů. Těžištěm práce je třetí kapitola věnující se kvantitativně-kvalitativnímu výzkumu zaměřenému na intenzitu prožívání účastníků zážitkových kurzů, jež je následně porovnávána s intenzitou prožívání zamýšlenou instruktory. Výsledky výzkumu poukazují na rozdílnosti mezi instruktory zamýšlenou a účastníky vnímanou intenzitou prožívání.
Dynamics of Experiential Courses programme: intended vs. real dramaturgy
Keywords: dramaturgie; dramaturgické modely; dramaturgické principy; intenzita prožívání; prožívání; scénář kurzu; skupinová dynamika; výchova zážitkem; zážitkový kurz; Dramaturgy; Dramaturgical Models; Dramaturgical Principles; Intensity of Experience; Experience; Scenario of Course; Group Dynamics; Experiential Education; Experiential Course