Dějinný vývoj uzavírání křesťanského manželství a srovnání vybraných obřadů sňatkové liturgie římskokatolické církve a pravoslavné církve byzantského ritu - Běhal, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá dějinným vývojem uzavírání křesťanského sňatku a přechodem od původního rodinného rituálu k veřejnému obřadu, od necírkevních (státních) rituálů k církevní formě obřadů manželství. Zachycuje počátky vytváření liturgie na Západě i Východě. V první části práce je kromě dějin svatebního rituálu pojednáno také o teologii manželství vybraných zástupců Západu a Východu - římskokatolické církve a pravoslavné církve byzantského ritu. V dalších částech jsou detailně popsány obřady sňatku obou církví. Následně jsou srovnány s poukazem na podobné prvky a s vymezením těch částí obřadu, které jsou specifické. Ze srovnání vyplývá, že podstatnou částí římskokatolického obřadu uzavírání manželství je vzájemný slib ženicha a nevěsty, kdy kněz je privilegovaným svědkem ze strany církve a tento slib pouze přijímá. Kdežto v obřadu uzavírání sňatku pravoslavné církve byzantského obřadu se manželství ustanovuje požehnáním a korunovací od kněze. V poslední části se autor zamýšlí nad možným návrhem obřadu, který by zahrnoval liturgické prvky rituálů z obou vybraných církví.
The Process of Christian Wedding Liturgy in History, Comparison of the Selected Wedding Ceremonies with the Roman Catholic Church and the Orthodox Church of Byzantine type
Keywords: křesťanský sňatek; liturgie; dějiny uzavírání manželství; teologie manželství; svátost manželství; svatá Tajina sňatku; svatební obřad; západní a východní církev; pravoslavná církev byzantského ritu; římskokatolická církev; Christian marriage; liturgy; history of marriage; theology of marriage; Sacrament; the Sacred mystery of marriage; wedding ceremony; the Western and the Eastern church; The Orthodox church; the Orthodox church of Byzantine type; the Roman Catholic church