POHLED NA TECHNOPARTY CZECHTEK ZE STRANY PŘÍZNIVCŮ TECHNO A POLICISTŮ - Balková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Technoparty CzechTek je největší festival elektronické hudby v České republice. Tato akce je typická pro mladou populaci, která nechce být součástí konzumní společnosti. Tato hudba je pro ně způsob, jak vyjádřit svou svobodu. Většina společnosti však ideologii této kultury nechápe a nesouhlasí s ní. V roce 2005 proběhl na této akci policejní zásah, při kterém došlo k mnoha zraněním na obou stranách. Ve společnosti tato akce vyvolala debatu o zákonnosti podobných akcí, o oprávněnosti policejního zásahu a o subkultuře techno vůbec. Ve svém životě se pohybuji mezi různými sociálními skupinami. Na jedné straně přicházím do kontaktu s lidmi, kteří se přibližují alternativním kulturám, na straně druhé s lidmi z řad policistů. Nabídla se tedy myšlenka zkonfrontovat názory obou stran a vytvořit tak z nestranné pozice objektivní náhled na aspekty s danou kauzou související. Lákavost tohoto tématu spatřuji v tom, že o problematice technoparty CzechTek a subkultuře techno vůbec nebylo zatím sepsáno mnoho ucelených prací mapujících tuto oblast. Toto téma se pro mě proto stalo velkou výzvou, jak poodhalit podstatu tohoto fenoménu a především cestou, jak toto neobvyklé a jistě poněkud kontroverzní téma přiblížit široké veřejnosti, neboť toto téma je v naší společnosti stále aktuální. Výzkum byl proveden mezi příznivci techno a pořádkovou jednotkou správy jihočeského kraje. Všichni respondenti byli přímými účastníky technoparty CzechTek 2005. Otázky se týkaly především mediálního a politického vlivu, dále pak drogové problematiky. Názory obou zúčastněných stran byly zjišťovány prostřednictvím dotazníků. První hypotéza potvrdila, že média ovlivnila nazírání veřejnosti na problematiku technoparty. Druhá hypotéza potvrdila, že subkultura techno je vnímána jako prodrogová. Byla potvrzena i třetí hypotéza, že účastnící vnímají kauzu jako politicky ovlivněnou.
THE VIEW OF TECHNOPARTY CZECHTEK FROM THE SIDE OF TECHNO SUPPORTERS AND POLICEMEN
Keywords: Techno; CzechTek; Média; Taneční drogy; Policejní zásah; Techno; CzechTek; Media; Drugs of technoscene; Police intervention