Role sestry v rámci preventivních prohlídek v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost - Tručková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2016)
Primární péče ve zdravotnictví je důležitou součástí efektivního a dobře fungujícího zdravotního systému v každé zemi. Představuje v rámci zdravotnictví klíčový prvek pro udržení dobré úrovně zdraví populace v České republice. V této oblasti mají nenahraditelnou roli především praktičtí lékaři pro děti a dorost a dětské sestry. Zajišťují péči o děti spojenou s osvojením správných návyků v péči o vlastní zdraví, které vede k dlouhému a kvalitnímu životu. Zdravotní výchova má velký význam především u dětí a mládeže, kde správný dohled na jejich zdravotní stav a vývoj je nezbytným předpokladem pro jejich úspěšný vstup do života. Hlavním cílem práce je určení úlohy sestry při preventivních prohlídkách dětí a dorostu a popis obsahu a pravidel těchto prohlídek z pohledu české legislativy. Dalším úkolem je popsat na základě legislativních zdrojů, jak se měnila role dětské sestry od roku 1990 do současnosti. Stěžejní závěrečná část práce se soustředí na to, jak uvedené faktory ovlivňují podobu preventivních prohlídek a působení sestry při nich. Jsou zde zmiňovány důležité prvky preventivních prohlídek, jako je očkování, sledování psychomotorického vývoje, vyhodnocování výživy. Výzkumná práce je zpracována jako teoretická přehledová práce. Bakalářská práce popisuje vývoj měnící se role dětské sestry od počátku ošetřovatelství, jak probíhalo vzdělávání dětských sester a jaká je jejich role v primární preventivní pediatrické péči, výchově ke zdraví. Dále si všímá, jak se měnily kompetence a image dětské sestry. Důležitá je spolupráce s pediatrem, navázání vztahu s dítětem a rodiči. Dobrá komunikace a etika v ambulantní praxi mají v prevenci a léčbě dětí velký význam. Zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, specifikuje podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a ukládá povinnost celoživotního vzdělávání. Náplň činnosti a kompetence dětské sestry k výkonu specializovaného povolání jsou uvedeny ve vyhlášce MZ ČR č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků. Tato vyhláška umožňuje sestrám převzít vyšší kompetence, což znamená vyšší kvalitu a odbornost práce a požadavek na odborné specializované a vyšší vzdělání sester. Konkrétní činnosti dětské sestry vymezuje § 51 vyhlášky č. 424/2004 Sb., o činnostech zdravotnických a jiných odborných pracovníků. Dětská sestra poskytuje v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost komplexní ošetřovatelskou, preventivní a léčebnou péči dětem od propuštění z porodnice do devatenácti let věku. Preventivní prohlídky dětí a dorostu legislativně vymezuje vyhláška č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách. Popisuje obsah, náplň a časové rozmezí preventivních prohlídek dětí a dorostu. Součástí preventivních prohlídek je povinné očkování. Význam preventivních prohlídek dětí a dorostu je často veřejností podceňován. Výsledky z výzkumného šetření mají sloužit jak odborné, tak laické veřejnosti s cílem připomenout důležitost a význam preventivních prohlídek dětí a dorostu a motivovat k účasti na preventivních prohlídkách. Výstupem práce je ucelený přehled o tom, jak se změnila role sestry při preventivních prohlídkách u praktického lékaře pro děti a dorost za posledních 25 let.
The nurse's role in the context of preventive examinations in the office of general practicioner for children and adolescents
Keywords: Klíčová slova: pediatrie; prevence; sestra; kompetence; historie; Key words: pediatrics; prevention; nurse; competence; history