Interní audity a jejich efektivnost z pohledu sester a interních auditorů - Havlíčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma diplomové práce se zaměřuje na problematiku interních auditů a jejich přínos na zvyšování kvality poskytované péče. Cílem diplomové práce bylo zmapovat, jak směnné sestry a vedoucí sestry hodnotí interní audity, a následně zmapovat názor sester na další zvyšování kvality poskytované péče. Dalším cílem práce bylo zmapovat odbornou způsobilost interních auditorů a zjistit jejich názor na problematiku interních auditů. V empirické části diplomové práce byla zvolena kvantitativní a kvalitativní metoda výzkumného šetření. Kvantitativní výzkumné šetření bylo provedeno formou anonymního dotazníku pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Pro kvalitativní část výzkumného šetření byl použit hloubkový rozhovor, který proběhl s třemi manažery kvality a s třemi interními auditory. Dále byly provedeny tři interní audity ošetřujících jednotek a tři interní audity zdravotnické dokumentace. Výsledky práce lze v praxi využít jako zdroj informací o kvalitě, kontinuálním zvyšování kvality poskytované péče a zajištění kvality pomocí interních auditů.
Internal audits and their effectiveness from the perspective of nurses and internal auditors
Keywords: Akreditace; audit; indikátor kvality; interní audit; interní auditor; kvalita; management; standardy.; Accreditation; audit; quality indicator; internal audit; internal auditor; quality; management; standards.