Vstupní znalosti a představy o krajích Česka u žáků mladšího školního věku - Kazdová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá vstupními znalostmi a představami, které mají žáci mladšího školního věku o krajích Česka ještě před jejich vlastní výukou v hodinách vlastivědy v pátém ročníku základních škol. Získávání dat probíhalo výzkumným šetřením na několika vybraných základních školách Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Žáci třetích a čtvrtých tříd vyplnili dotazníky, které zkoumaly jejich komplexní představy a znalosti o krajích Česka. Součástí analytické části bylo i porovnávání rozdílností mezi jednotlivými ročníky, pohlavími, velikostí, umístěním a typem šetřených škol. Na základě výsledků vznikl edukační materiál "Z kraje do kraje" zaměřený na kritické myšlení metodou E-U-R, který může sloužit učitelům základních školách v aktivnějším přístupu žáků k učivu. Závěr diplomové práce hovoří o potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz.
Entrance knowledge and ideas about the Regions of Czech Republic of pupils of younger school age
Keywords: kraje; 1. stupeň; konstruktivní myšlení; Česko; vstupní znalosti; představy; vlastivěda; regions; first grade of primary school; constructive thinking; Czech Republic; entrance knowledge; ideas; geography