Vlastní pokoj: Feminismus v díle Virginie Woolf - Váchalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem feminismu v díle Vlastní pokoj anglické autorky Virginie Woolf. Teoretická část nastiňuje složité postavení žen ve viktoriánské společnosti. Představuje jedny z nejvýznamnějších spisovatelek naznačující prvky feminismu v anglické literatuře osmnáctého až dvacátého století. Zaměřuje se na jejich životní cestu a literární tvorbu ovlivněnou patriarchálním systémem. Analyzuje postoj Virginie Woolf k feministickému hnutí a rozebírá vybrané dílo Vlastní pokoj zabývající se rolí žen ve společnosti, oblastí ženské emancipace, nepoměrem vlastnických práv mezi pohlavími, nerovným vzdělávacím systémem s nedostatky možností seberealizace.
A Room of One's Own: Feminism in the work of Virginia Woolf
Keywords: Virginia Woolf; Vlastní pokoj; feminismus; Viktoriánské období; literatura; patriarchát; Virginia Woolf; A Room of One's Own; feminism; Victorian era; literature; patriarchate