Včelařsky významné pylodárné rostliny letního a podletního aspektu na území severní části Blanského lesa - Petrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo určit pomocí pylové analýzy botanický původ pylových rousek odebraných na severním území CHKO Blanský les a vyhodnotit význam jednotlivých rostlinných druhů v potravě včely medonosné v doletu do 2 km od včelařského stanoviště. Součástí práce je také statistické vyhodnocení, kterým se zjišťovalo, jak bohatá je preference včel v daném odběru, dále v jakém podílu odběrů se rostlinný taxon vyskytl a jaká je podobnost odběrů a jednotlivých rostlinných taxonů z hlediska preference včel. Celkem bylo z odebraných rousek letního a podletního období let 2010 a 2011 napočítáno 23 766 pylových zrn různých typů a rostlinných taxonů. Práce je doplněna fotografiemi vybraných pylových zrn.
Important plants in terms of pollen for bee-keeping in the summer and late summer aspect in the northern area of the landscape Blanský les
Keywords: včela medonosná; pylová zrna; pylová analýza; včelí pastva; \kur{Trifolium pratense}; honey bee; pollen grains; pollen analysis; bee pasture; \kur{Trifolium pratense}