Pracovní motivace k výkonu povolání sestry - Šírová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2009)
Nacházíme se ve 21. století a každá organizace je nucena být v pohybu, musí být dynamická a to závisí na motivaci lidí pracujících v dané organizaci. V jakémkoliv zaměstnání a povolání sestry nevyjímaje, se motivace pracovního jednání bezprostředně odráží v pracovním výkonu každého člověka. Cílem této diplomové práce bylo zmapovat pracovní motivační faktory, které podporují rozhodování k výkonu povolání sestry a zmapovat využití motivačních programů managementem nemocnic. Na základě těchto cílů bylo stanoveno pět hypotéz. Hypotéza 1 Všeobecné sestry jsou motivovány k výkonu svého povolání, tato hypotéza byla potvrzena, jelikož více jak polovina sester je ve svém dosavadním zaměstnání spokojena a neopustila by toto místo v horizontu delším šesti let. Hypotéza 2 Hlavním motivačním faktorem k výkonu povolání sestry je platové ohodnocení. Tato hypotéza byla potvrzena. Tento faktor se umístil na druhém místě významnosti z celkových šestnácti uvedených. Hypotéza 3 Pro všeobecné sestry je motivující prestiž zaměstnání. Tato hypotéza byla zamítnuta, tento faktor se umístil na třinácté pozici významnosti. Hypotéza 4 Všeobecné sestry považují možnost dalšího vzdělávání za motivační faktor. Tato hypotéza byla potvrzena. 89 % respondentů považuje tento faktor za velmi důležitý. Hypotéza 5 V nemocnicích jsou propracované motivační programy. Tato hypotéza byla zamítnuta. Z kvalitativního šetření z jednotlivých rozhovorů vyplynulo, že v daných nemocnicích nejsou motivační programy propracované. Pro vrcholný management nemocnic mohou tyto výsledky sloužit jako podnětný materiál při realizaci nových motivačních programů nebo postupů ve vyhodnocování pracovního výkonu a efektivity vzdělávacích aktivit tam, kde doposud nebyly zavedeny.
Occupational motivation of nurses in relation to exercise of their profession
Keywords: Motivace; Spokojenost; Pracovní motivace; Všeobecná sestra; Motivační faktory; motivation; satisfaction; occupational motivation; nurse; motivational factors