Systém kontroly kvality potravin a jejich prodeje - Zlamšídlová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Podstatou diplomové práci na téma ?Systém kontroly kvality potravin a jejich prodeje? je seznámení se současnou legislativou ve vztahu k výrobnímu a obchodnímu řetězci potravin. V teoretické části jsou shrnuty zákony a vyhlášky České republiky, které se vztahují k výrobě a prodeji masa a masných výrobků. Je zde zpracována i evropská legislativa, kterou se musí čeští výrobci potravin řídit. Dále jsou zde popsány různé systémy řízení jakosti, které se používají k zajišťování bezpečné výroby potravin. Praktická část zahrnuje veterinární kontrolu v konkrétním potravinářském podniku. V něm jsem sledovala, jak probíhá kontrola zdravotní nezávadnosti u masa a masných výrobků. Ve všech úsecích výroby a zpracování je kladen důraz především na zabránění kontaminace. V celém výrobním závodu je nutno dodržovat přísná bezpečnostní a hygienická opatření. Přínosem práce bylo získání teoretického a praktického přehledu o činnosti výrobních závodů, včetně kontrolních orgánů.
Food quality and sales control system
Keywords: výroba potravin; bezpečnost potravin; kvalita; zdravotní nezávadnost; státní dozor; food production; food security; quality; health security; state control