Obecný model diety těhotné a kojící ženy. - Vrábková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této bakalářské práce byl nejdříve rozbor literatury, vztahující se k tématu výživy těhotné a kojící ženy, a následně dotazníkový průzkum s 27 otázkami, který měl přispět k potvrzení či vyvrácení třech vědeckých otázek. První vědecká otázka, která se zabývala ověřením předpokladu, že potravinové doplňky a lepší způsob stravování v průběhu těhotenství mají vliv na celkový pocit únavy těhotné ženy a na zdárný průběh těhotenství, se nepotvrdila. Druhá vědecká otázka hledala odpověď na otázku, zda je délka kojení ovlivněna kvalitou životosprávy kojící matky. Výstupy z odpovědí dílčích otázek dotazníku také nesvědčily pro její potvrzení. Třetí vědecká otázka se týkala užívání potravinových doplňků a správné životosprávy během kojení a jejich vlivu na kvalitu vlasů, nehtů, zubů nebo pleti. Zde již byla nalezena souvislost.
Pregnant and nursing woman´s general model of diet.
Keywords: výživa před otěhotněním; výživa v těhotenství; výživa během kojení; makronutrienty; mikronutrienty; nutrition before pregnancy; nutrition during pregnancy; nutrition during breast feeding; proteins; fats; sugars; vitamins; minerals