Samospráva v Týně nad Vltavou ve druhé polovině 19. století - Janošová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této bakalářské práce je konstituování obecní samosprávy v Týně nad Vltavou v polovině 19. století, počátky její činnosti, problémy spojené s konstituováním jednotlivých samosprávných orgánů, rozsah vlastní i přenesené správní pravomoci s důrazem na oblast působnosti přirozené. V prvních dvou teoretických částech jsem se pokusila nastínit politickou situaci v Rakousku - Uhersku, zvláště v Českých zemích po roce 1850 a dále metody výzkumu a jejich dílčími výsledky v České republice i v zahraničí. V dalších kapitolách se zabývám už přímo Týnem nad Vltavou. Zpracovala jsem vývoj jeho správního obvodu, důležitá část se týká obecních představitelů obce a obecních voleb. Stěžejní část tvoří rozbor zápisů ze zasedání zastupitelstva v časovém rozmezí 1864 - 1918, které jsem pro lepší přehlednost rozdělila na tři části. V přílohách přikládám volební tabulky, tabulky k zasedáním zastupitelstva a jako příklad o průběhu jednání přepisy dvou zápisů - jednoho ze schůze řádné a druhého z mimořádné.
In the first half of the 19th century the local government of Týn nad Vltavou