Ovlivnění krajiny konvenčním a ekologicky šetrným způsobem zemědělského hospodaření na Stropnicku - Syslová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Změny land use ovlivňují strukturu, biodiverzitu a ekologickou stabilitu krajiny. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zemědělství na krajinu a její strukturu. Zejména srovnáním zemědělství konvenčního a ekologicky šetrného způsobu hospodaření. Sledovaná oblast Stropnicka prodělala za poslední roky změny, které jsou zachyceny na mapových podkladech vytvořených v rámci mapování land use. Tyto podklady byly zpracovány pomocí nástrojů GIS a následně analyzovány. Na základě změn land use byly určeny krátkodobé trendy využívání krajiny. Od roku 2004 dochází s výjimkou let 2007 a 2008 k nárůstu ekologicky šetrně obhospodařovaných ploch. Jakákoliv změna v dotačním titulu se tedy přímo odráží i ve změně krajinné struktury.
Inducement of the landscape by conventional and environmentally friendly ways of farming in the Stropnicko area
Keywords: Krajina; konvenční zemědělství; ekologicky šetrné zemědělství; land use; landscape; conventional agriculture; environmentally friendly farming; land use