Problematika klíšťové encefalitidy - Nuslová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2008)
Problematika klíšťové encefalitidy Bakalářská práce se zabývá analýzou některých ukazatelů výskytu onemocnění klíšťovou encefalitidou ve 2 krajích v ČR za období let 1996 - 2006. Klíšťová encefalitida je závažná neuroinfekce, kterou přenáší klíště obecné. Trvale se vyskytuje na území ČR. Některé lokality ČR jsou významnými přírodními ohnisky KE i v rámci střední Evropy. Nejúčinnější ochranou před tímto závažným onemocněním je včasné očkování. Cílem práce bylo srovnání trendů incidence v Jihočeském a Středočeském kraji s přihlédnutím k charakteru a rozloze přírodních ohnisek. V práci je analyzován výskyt tohoto onemocnění podle věku, pohlaví, bydliště a místa akvirace klíšťat u případů hlášených ve sledovaném období na okresech České Budějovice a Příbram. Nezbytné podklady poskytl epidemiologický odbor KHS Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích a epidemiologické oddělení KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze, Územní pracoviště Příbram. Rozborem dat bylo zjištěno, že výskyt KE v obou krajích ve sledovaném období poměrně významně meziročně kolísá. Nejvyšší počet případů hlášených v Jihočeském kraji byl zaznamenán v roce 2000, kdy onemocnělo celkem 232 osob. Nejvyšší počet případů hlášených ve Středočeském kraji byl v roce 2006, kdy onemocnělo celkem 113 osob. Rozborem podle pohlaví nemocných bylo zjištěno, že ve zkoumaném období v okresech České Budějovice i Příbram naprosto převažuje onemocnění mužů. Rozborem výskytu podle věku byla zjištěna nejvyšší incidence ve věkové skupině 55-64 let na okrese České Budějovice a ve věkové skupině 45-54 let na okrese Příbram. V obou okresech převažující počty případů KE tvoří lidé trvale bydlící ve městech. Významné lokality akvirací klíšťat u případů hlášených na okrese České Budějovice jsou v naprosté většině případů součástí v příměstských rekreačních oblastech, které se nacházejí v povodí střední Vltavy a jejích přítoků. Například jde o lokality Borovany, Boršov, Kamenný Újezd, chatová oblast podél Rančického potoka nebo rekreační oblast Mrhal a Štilec. Rovněž region Trhové Sviny, Nové Hrady a Zliv se nachází uvnitř přírodního ohniska nákazy. V okrese Příbram je to především břehová oblast přehradní nádrže Orlík. Rozdíly v celkové incidenci jsou podmíněny rozdílnými charakteristikami přírodních ohnisek v obou sledovaných okresech. Jihočeské přírodní ohnisko lze označit za velkoplošné. Nachází se v optimální nadmořské výšce a v optimálních hydrologických a biologických podmínkách, které umožňují takřka trvalou cirkulaci viru v ohnisku. Středočeské přírodní ohnisko zaujímá nižší rozlohu a je závislé na kolísání teplotních a dalších klimatických vlivů.
Problems of the tick encephalitis
Keywords: klíšťová encefalitida; ohnisko nákazy; akvirace klíšťat; tick encephalitis; seat of the infection; getting the tick