Indikátory trvale udržitelného rozvoje v marginálních oblastech - Baloun, Matěj (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo prostřednictvím zvolených indikátorů trvale udržitelného rozvoje porovnat jednotlivé kraje České republiky (NUTS III) pro vybrané roky 2001, 2004 a 2007. Byly vybrány tyto indikátory: saldo migrace, míra nezaměstnanosti, míra vzdělanosti a HDP na osobu. Míra marginality jednotlivých regionů byla poté stanovena jako kombinace těchto ukazatelů. Na základě vybrané metodiky byly v každém ze sledovaných let označeny regiony marginální i velmi marginální. Jedná se především o kraje ležící v severních Čechách a na severu Moravy. Jako nejvíce marginální se po celou dobu jevil kraj Ústecký.
Indicators of sustainable development in the marginal areas
Keywords: udržitelný rozvoj; trvale udržitelný rozvoj; marginální oblasti; indikátor trvale udržitelného rozvoje; sustainable development; the marginal areas; the indicator for sustainable development