Princip práce, konstrukce, údržba, efektivita a analýza oprav vybraných strojů pro těžbu dřeva - Svintek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2021)
V úvodu práce je obecně popsána aktuální situace v odvětví těžby dřeva. Tato část uvádí odvětví do širší problematiky, s nahlédnutím do řešení aktuální situace vyplývající z kůrovcové krize. Další část je zaměřena na způsoby těžby dřeva a na ni navazující druhy používaných strojů. Na obecnější teoretickou část navazuje systematické rozdělení strojů pro těžbu dřeva, jeho přibližování, manipulaci a hrubé zpracování v lesním prostředí i na manipulačních plochách. Uvedená část popisuje konkrétní využití strojů se zaměřením na určitý druh vykonávané práce. Další kapitola v praktické části práce je zaměřena na specifické vlastnosti konstrukce těchto strojů, jejich nároky na údržbu a požadavky kladené na obsluhu uvedených strojů a zařízení. V závěru práce jsou uvedeny některé návrhy na zlepšení konstrukce a bezpečnosti obsluhy určitých typů strojů a doporučení ke zvýšení životnosti uvedených zařízení.
Principle of work, structure, maintenance, efficiency and analysis of repairs of selected logging machines
Keywords: Těžba dřeva; škůdci dřeva; lesní porosty; konstrukce lesních strojů; Wood extraction; wood pest; forest cover; forest machine construction