Poskytování předlékařské pomoci u Hasičského záchranného sboru České republiky - Sklář, Michal (Jihočeská univerzita, 2018)
Poskytování první pomoci je důležitým prvkem i při dopravních nehodách. Jednotky profesionálních hasičů jsou často první na místě dopravní nehody, proto je důležité tuto činnost vykonávat v takové míře, aby nedocházelo u zachraňovaných ke zhoršení zdravotního stavu vlivem neodborně poskytnuté první pomoci. Cílem této práce bylo zjistit, jaká je úroveň znalostí příslušníků sloužící ve služebním poměru u Hasičského záchranného sboru (dále jen HZS) Jihočeského kraje. Jestli jsou stejné podmínky pro vzdělávání v odborné přípravě na centrálních a pobočných stanic a má - li délka služby vliv na znalost a praktické zkušenosti příslušníků HZS Jihočeského kraje. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou s výzkumnou otázkou a metodiku výzkumu. V teoretické části jsou popsané postupy při poskytování první pomoci, dále je věnovaná zákonným nařízením, podle kterých jednotky HZS České republiky postupují při mimořádných událostech, vysvětlení pojmů v oblasti integrovaného záchranného systému a postavení složek při provádění záchranných a likvidačních prací. V části věnované výzkumné otázce a metodice výzkumu, bylo v rámci charakteru práce potřeba zjistit, zda znalosti příslušníků v poskytování první pomoci jsou dostatečné. K tomu účelu byla stanovena hypotéza, jestli znalosti příslušníků v této problematice dosahují hranice 80 %. K odpovědi na výzkumnou otázku byl sestaven dotazník, který byl předložen k vyplnění příslušníkům HZS Jihočeského kraje. Dotazník byl anonymní a sestaven z patnácti otázek. Vlastní dotazníkové šetření proběhlo mezi 100 příslušníky.
Giving first aid by Fire brigade of the Czech republic
Keywords: Hasičský záchranný sbor; mimořádná událost; první pomoc; záchranné práce; likvidační práce.; Fire brigade; emergency; first aid; rescuing work; liquidation work.