Zpracování gotické nástěnné malby jako kompenzační haptické pomůcky pro zrakově postižené - Boušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoreticko-praktická práce se zabývá detailem české nástěnné malby s motivem Panny Marie z období vrcholného středověku. Teoretická část seznamuje s mariánskou tematikou. Popisuje její ikonografii, význam ve výtvarném umění a blíže se specifikuje na rozdělení vyobrazení podle devocionálních námětů. V další části se zaměřuje na popis a rozbor motivu Panny Marie ochranitelky, který je vyobrazen na nástěnné malbě v ambitu klášterního kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. V praktické časti je stěžejní tvorba reliéfu jako haptické pomůcky pro zrakově postižené. Vytvořené reliéfy jsou polychromovanou rekonstrukcí nástěnné malby výše zmíněného motivu. Práce je doplněna ostatními materiály, postupem realizace, skicami a fotodokumentací.
Processing of gothic wall painting as compensational haptic aids for the visually impaired
Keywords: gotika; mariologie; Panna Marie; devocionální náměty; nástěnná malba; haptické vnímání; klášterní kostel Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích; gothic; mariology; Virgin Mary; devotional themes; wall painting; haptic perception; Church of Presentation of the Blessed Virgin Mary in České Budějovice