Analýza vlivu potenciálně vybudovaného vodního díla na odtok vody z vybraného povodí pomocí hydrologického modelování - Rezek, Alfred (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá vlivem vodního díla na odtok z povodí za pomoci hydrologického modelu Hec HMS. Jedná se o přímou aplikaci na konkrétní povodí Bílského potoka. V literární části jsou řešena všechna témata související s touto problematikou. Především se zaměřuje na bilanci vody v povodí, odtok z povodí a ostatní činitele kterými je ovlivňován, extrémní průtoky a povodňovou aktivitu s návazností na opatření v podobě budování nádrží. V závěru literární části je uvedeno 5 systémů pro tvorbu hydrologických modelů se zaměřením na model Hec HMS. Praktická část je věnována přípravě dat pro vstup do hydrologického modelu a jeho následné tvorbě. Jsou zde porovnávány jednotlivé průtoky pro jednotlivé N-leté srážky, konkrétně průtoky vyvolané srážkovou činností s dobou opakování 2, 10, 50 a 100 let. Pro možnost porovnání byly vytvořeny 2 hydrologické modely, jeden s povodím ve stavu bez nádrže a druhý s nádrží. Výsledky jsou věnovány sledování průtoků, objemů odtoků a transformaci povodňové vlny v nádrži mezi namodelovanými průtoky z dvou rozdílných modelů povodí.
Impact analysis of the potentially built pond on water outflow from selected catchment using hydrological modeling
Keywords: Hydrologické modelování; odtok; povodně; protipovodňové nádrže; transformace povodňové vlny.; Hydrologic modelling; outflow; floods; flood protection reservoirs; floods; transformation of the flood wave.