Sledování výskytu rzí u vybraných trávníkových druhů trav - Novotná, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je přesná diagnostika jednotlivých druhů r. Puccinia u vybraných trávníkových druhů trav v polních a laboratorních podmínkách a zhodnocení vlivů působících na jejich intenzitu výskytu. V rámci laboratorních testů bude doporučeno nejvhodnější stádium rostlin k umělé infekci. Pokus byl prováděn ve spolupráci se ŠS Větrov. Ve dvouletém sledování (r. 2011 a 2012) byly v určitých termínech odebírány vzorky napadených rostlin, které byly následně mikroskopicky zhodnoceny. A současně probíhala experimentální činnost v laboratorních podmínkách (umělá infekce) u rostlinných materiálů stejného původu a hodnocen stupeň napadení s přesnou diagnostikou daného druhu patogena. V letech 2011 a 2012 byl na testovaných druzích trav výrazně vyšší výskyt rzi travní než rzi korunkaté. Z celkového počtu 514 provedených testů byla rez travní nalezena ve 379 případech, zatímco rez korunkatá pouze ve 40 případech. U 95 vzorků byl zjištěn výskyt obou druhů rzí současně a na zbývajících rostlinách spory rzí objeveny nebyly. Skleníkové testy rezistence byly prováděny na rostlinách mladších (3 listy) a starších (6 listů) v 16 variantách, z toho byly 4 kontrolní. Infikovány byly listy rozprášením uredispor s talkem a injekčně pomocí vodní suspenze s následným rosením a poté byly uzavřeny pod izolátory při teplotě 23 °C po dobu 24 ? 48 hodin.
Monitoring of rusts occurence in grasses varieties
Keywords: rez travní (Puccinia graminis); rez korunkatá (Puccinia coronata; stem rust (Puccinia graminis); crown rust (Puccinia coronata)