Optimalizace zásob - Prokopová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem bakalářské práce je optimalizace zásob ve vybraném podniku. Optimalizace zásob je v každém podniku velmi důležitým tématem, protože snižuje náklady na skladování. Na začátku je uvedena teorie o zásobách. Je zde uveden význam a druhy zásob, řízení zásob a také různé metody a modely řízení zásob. Pomocí modelů řízení zásob lze dosáhnout optimalizace zásob v podniku. V druhé polovině bakalářské práce je představena firma, na kterou je aplikována analýza různých matematických a statistických metod. Konkrétně analýza ABC kde se jednotlivé složky zásob rozdělí do skupin podle důležitosti. Metoda EOQ která slouží k tomu, aby minimalizovala náklady na dodávky a také se snaží optimalizovat dodací cyklus. Pojistná zásoba zajišťuje plynulý chod společnosti a pokrývá výkyvy mezi dodávkami. V závěru práce se tyto metody porovnávají a vyhodnocují.
Optimization of Inventory
Keywords: zásoby; řízení zásob; optimalizační metody; modely zásob; inventory; inventory control; optimization methods; models of inventory