Šlechtění a návrh standardu zakrslého saténového berana - Mrázová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo na základě informací dostupných z literatury a vědeckých zdrojů sestavit návrh na plemenný standard zakrslého saténového berana. V rámci této práce byl i sestaven návrh na postup šlechtění nového plemene. Byl sestaven pomyslný pár sestávající ze zástupců obou výchozích plemen pro nové plemeno. Podle pravidel genetiky a Mendelových zákonů byl vytvořen kombinační čtverec, který vytvořil přehled genotypů vzniklých křížením ve filiální generaci F2 od obou výchozích plemen. Na základě genotypů byl sestaven i přehled skutečně vy-šlechtěných jedinců z hlediska exteriérových znaků a následně navrhnut postup na další šlechtění, aby se dosáhlo u všech vyšlechtěných jedinců exteriéru odpovídajícímu navrhnutému plemennému standardu. Zakrslý saténový beran (ZBSa) by měl mít podle návrhu na standard tělo zavalité, krátké, bez zřetelného krku. Končetiny středně dlouhé, velmi silně stavěné. Postoj hrudních končetin vzpřímený. Hlavu klabonosou a širokou v celém profilu s očima mírně vystouplýma, výraznýma. Uši podkovovitě zavěšené po obou stranách hlavy, s otvory směřujícími k hlavě, s rozpětím uší 22 až 28 cm, u kořene vytvářející hrbolky, bez jakýchkoliv záhybů, masité, dobře osrstěné a na koncích zaoblené. Srst by měla být hustá, elastická, 1,8 až 2 cm dlouhá, výrazně jemná, vykazující zvláštní, velmi silný hedvábný a třpytivý lesk. Z hlediska barvy byly uznány všechny barevné rázy plemen s normální srstí uvedených ve vzorníku plemen bez výjimek pro strakatost nebo kresbu. Ideální hmotnost od 1,20 do 1,40 kg.
Breeding and draft of the standard for the dwarf satin mini-lop
Keywords: zakrslý saténový beran; plemeno; šlechtění; standard; dwarf satin mini-lop; breed; breeding; standard