Monitorování a podpora zdravotní gramotnosti v primární péči - u praktických lékařů pro děti a dorost - Lískovcová, Ilona; null, null (Solen, s.r.o., 2020)
V posledních letech se odborná veřejnost shoduje na tom, že včasná podpora zdravotní gramotnosti může být základem pro zlepšení zdravotního stavu a může pozitivně ovlivnit zdraví v průběhu života. Není mnoho důkazů o úrovni zdravotní gramotnosti u dětí, a to hlavně v populaci mladších dětí. Tento nedostatek souvisí s nedostatkem měřicích nástrojů. K ovlivnění zvýšení zdravotní gramotnosti mohou napomoci osvědčené postupy v oblasti komunikace o zdraví, vhodná edukace a edukační materiály, ale také pravidelné sledování a implementace hodnocení zdravotní gramotnosti v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost a registrujících pediatrů. Výsledky hodnocení by se mohly stát výstupem pro případnou reedukaci klienta.
Monitoring and promotion of health literacy in primary care, general practitioners for children and adolescents
Keywords: zdravotní gramotnost; praktický lékař pro děti a dorost; pediatr; primární péče.; health literacy; general practitioner for children and adolescents; pediatrician; primary care.