Problematika integrace ukrajinských sester do zdravotnictví v České Republice - Votrubová, Nataliya (Jihočeská univerzita, 2021)
Zdravotnictví v České republice má nedostatek všeobecných sester. Jedním z řešení této situace je přijetí sester z Ukrajiny, které mají podobný jazyk a kulturu. Začlenění ukrajinských sester do ošetřovatelských týmů není snadné a je spojeno s legislativním, společenským i odborným procesem získávání informací, vyplňováním formulářů. Nemalým problémem je i osvojení českého jazyka. Přirozeně, ukrajinské sestry více či méně prodělávají kulturní šok. Tato práce si klade za cíl zjistit úskalí integrace ukrajinských sester do zdravotnictví v České republice. Bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření za použití metody dotazování pomoci techniky polo-strukturovaného rozhovoru s předem stanovenými otevřenými otázkami. Rozhovory byly realizovány s ukrajinskými a českými sestrami, které pracují v nemocnici v Jižních Čechách. Pro ucelený pohled na danou problematiku byly provedeny rozhovory s lékaři a pacienty stejné jihočeské nemocnice. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že ukrajinské sestry vnímají pozitivně své začlenění do zdravotnictví v České republice. Zároveň bylo zjištěno, že české sestry, lékaři a pacienti souhlasí s integrací ukrajinských sester do zdravotnictví v České republice a vnímají jejich přijetí jako přínosné. Dokazuje to spokojenost českých sester, lékařů při spolupráci s ukrajinskými sestrami. Dalším důkazem je spokojenost pacientů s poskytovanou péčí ukrajinskými sestrami. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že hlavním bodem pro dobrou integraci ukrajinských sester do zdravotnictví v České republice je znalost a ovládaní českého jazyka. Dle výsledků lze říci, že dalšími body pro dobrou integraci ukrajinských sester je orientace a znalost v oblasti fungování zdravotnictví České republiky, seznámení se s českou kulturou, ochota pracovat a dobře odvádět svou práci. Výsledky výzkumného šetření mohou pomoci ukrajinským sestrám lépe se integrovat do zdravotnictví v České republice. Dále lze výsledky této práce interpretovat na odborném semináři pro NLZP (nelékařský zdravotnický pracovník) jak z Ukrajiny, tak i z České republiky, které mohou být přínosem pro jejich lepší vzájemnou spolupráci a také mohou pomoci předejít případným nedorozuměním a problémům.
Problems of integration of the Ukraine nurses in the health systém of the Czech Republic
Keywords: Ukrajinská sestra; česká sestra; české zdravotnictví; pacient; integrace; Ukraine nurses; czech nurses; czech healthcare; patient; integration