Antická filosofie a tradice duchovního cvičení - Schmidtmayerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce bude sledovat podoby duchovních cvičení u nejvýznamnějších myslitelů a filosofických škol řecké a římské antiky, od Sókrata a sókratovských škol přes Platónovu Akademii ke školám helénistickým (především stoicismu a epikureismu) a Plótínovu novoplatonismu. Práce se pokusí ukázat různé podoby filosofické askesis a její místo v antickém umění života, resp. v celku výchovy k dokonalosti (paideia). Pozornost bude věnována též spojitostem mezi antickou askesis a tradicí křesťanských duchovních cvičení (exercitia spiritualia).
Antique philosophy and tradition of spiritual exercises
Keywords: apatheia; askesis; prosoché; duchovní cvičení; dialektika; stoicismu; epikureismus; novoplatonismus; apatheia; askesis; prosoché; spiritual exercises; dialektisc; stoicism; epicureanism; neoplatonism