Drobné sakrální stavby v krajině v ORP Moravské Budějovice - Tecl, Karel (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá mapováním drobných sakrálních staveb, jako jsou kapličky, boží muka nebo kříže, v krajině administrativního území ORP Chotěboř pro účely aktualizace Územně analytických podkladů k roku 2014. Úvodní část práce se zabývá vyhodnocením metod a dat, které byly v práci použity. Další část se pak skládá z terénního výzkumu, při kterém došlo k vyhledání daných hodnot v krajině a následně k zaznamenání jejich geografické polohy pomocí přístroje GPS, z fotodokumentace a ze zjištění hledaných atributů. Následně je provedena analýza umístění jednotlivých sakrálních staveb v krajině, společně s typologizací sledovaných sakrálních prvků v krajině. Ve spolupráci s Městským úřadem v Chotěboři byla sestavena datová struktura mapových údajů pro jednotlivé objekty dle Datového modelu Územně analytických podkladů v GIS verze 4.0. Práce obsahuje metodiku vytvoření geodatabáze v softwaru ArcGIS. Text je navíc doplněn fotografiemi, tabulkami a mapovými přílohami.
Minor religious objects in the landscape of ORP Chotěboř
Keywords: drobné sakrální stavby; ORP Chotěboř; Územně analytické podklady; GIS; small religious objects; Municipalities with Extended Competence (ORP) Chotěboř; Territorial analytical materials; GIS