Hodnocení a ochrana krajinného rázu ve vybraném území - Bohuňková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením krajinného rázu katastrálního území Stránka u Mšena, Tajná a Ostrý, které dohromady tvoří jeden celek. Hodnocené území se nachází ve středočeském kraji v okrese Mělník. V první části práce jsou podány informace o krajině, krajinném rázu, jeho ochraně a metodických postupech hodnocení krajinného rázu formou rešerše. Výzkumná část se zaměřuje na analýzu a zhodnocení území Stránka, na základě identifikovaných přírodních, historických a kulturních znaků krajinného rázu, a jejich následnou klasifikaci dle významu, projevu a cennosti. Na tomto základě byla určena míra dochovalosti krajinného rázu, jeho estetická hodnota a stupeň ochrany. Na podkladech této analýzy bylo pak možné vyhotovit i konkrétní návrhy na zvýšení hodnoty krajinného rázu.
Assessment and protection of the landscape character in the selected area
Keywords: krajina; krajinný ráz; hodnocení krajinného rázu; ochrana krajinného rázu; katastrální území Stránka; landscape; landscape character; landscape character assessment; landscape character protection; cadastral area Stránka.