Využívání kázeňských prostředků učiteli druhého stupně základní školy - Francová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce s názvem ?Využívání kázeňských prostředků učiteli druhého stupně základní školy? si klade za cíl zjistit, jak učitelé na druhém stupni základních škol reagují na nekázeň svých žáků při hodinách českého jazyka. V empirické části bylo k tomuto účelu užito zejména metody nezúčastněného pozorování a rozhovoru s učiteli. Pro doplnění informací pak byl použit dotazník pro žáky, aby byl získán náhled na tuto problematiku z více úhlů. Teoretická část nabízí odborný základ pro následné zkoumání v praxi. Nejprve je definován pojem kázeň očima různých autorů, dále jsou vyjmenovány a popsány příčiny a projevy nekázně, následuje nejrozsáhlejší kapitola o druzích kázeňských prostředků a poslední dvě kapitoly se zabývají prevencí nekázně a vzájemnou komunikací mezi učitelem a žákem.
Using of Disciplinary Means at the Second Stage of Basic Education
Keywords: kázeň; kázeňské prostředky; trest; odměna; příčiny nekázně; projevy nekázně; discipline; disciplinary means; punishment; reward; reasons for indiscipline; types of indiscipline