Vývoj průduchů dvouděložných rostlin: vliv faktorů prostředí - Kalistová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Průduchy jsou mikroskopické struktury v epidermis rostlin tvořené dvěma svěracími buňkami, které ohraničují "mikroskopické otvory" neboli průduchové štěrbiny. Jejich vývoj je ovlivněn vnitřními procesy a rozmanitými environmentálními faktory jako je světelné záření, dostupnost vody nebo koncentrace CO2. Uhlík v CO2 se vyskytuje ve dvou stabilních izotopech, 12C a 13C, které se liší hmotností a koncentrací v atmosféře. Obsah 13C (13C) v tkáni rostlin odráží environmentální podmínky během života listu. Zde jsem se zabývala: i) vývojem epidermálních buněk (zejména průduchů) během ontogeneze prvních pravých listů rostlin Lepidium sativum a Arabidopsis thaliana a ii) ovlivněním 13C mletím suché listové tkáně v mikrozkumavkách.
Stomatal development in dicotyledons: the effect of environmental factors
Keywords: průduchy; CO2; izotopový poměr 13C; pokožka listu; epidermis; stomata; CO2; isotope ratio 13C; epidermis of leaf