Příběhy matek s více dětmi v kontextu současných populačních trendů - Valešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá porodností z pohledu žen s více dětmi. První část práce představuje důvody poklesu porodnosti. V druhé části pak odpovídáme na otázku, které skupiny obyvatel současné populační trendy nekopírují. Následně byl veden rozhovor s osmi věřícími ženami se čtyřmi a více dětmi. Respondentky byly dotazovány na to, kolik dětí plánovaly a jaké faktory hrály roli v počtu dětí, které mají. Dále byly dotazovány na to, jak se vyrovnávají s důvody, které vedou většinovou společnost k nižšímu počtu dětí. Z rozhovorů vzešly čtyři základní faktory, které sehrály roli v tom, že těchto osm matek má dohromady třicet pět dětí. Těmito faktory jsou životní okolnosti respondentek, víra v Boha, jejich hodnoty a možnost seberealizace. Následná etická kapitola reflektuje dva z těchto faktorů.
Stories of mothers with more children in the context of current population trends
Keywords: Porodnost; fertilita; child gap; počet dětí; birth rate; natality; child gap; number of children