Pohybové aktivity a sportovní preference 15-18letých studentů gymnázia v Přelouči\\ - Vavrečková, Doubravka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu pohybové aktivity a sportovních preferencí 15-18letých studentů gymnázia v Přelouči z hlediska pohlaví a zjištění podílu pohybové aktivity u chlapců a dívek ve dnech pracovních a víkendových. Výzkumu se účastnilo 130 studentů, kteří vyplňovali v rámci internetového online systému INDARES svou pohybovou aktivitu, dotazník IPAQ a Dotazník sportovník preferencí. Pro měření týdenní pohybové aktivity byly využity krokoměry. Výsledky měření byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny Centrem kinantropologického výzkumu v Olomouci a zaznamenány v podobě tabulek a grafů. Výsledky dokázaly jasnou převahu pohybové aktivity u studentů ve dnech pracovních oproti dnům víkendovým. Výzkum pomocí dotazníku IPAQ prokázal, že studentky gymnázia jsou celkově pohybově aktivnější než chlapci. Výsledky získané krokoměry byly opačné. Diplomová práce byla zpracována v rámci šetření MŠMT č. 619895221 '' Pohybová aktivita a inaktivita obyvatel České republiky v kontextu behaviorálních změn
The research of physical activity and sport preferences of 15-18 years-old students at secondery school in Přelouč\\
Keywords: pohyb; zdraví; životní styl; adolescenti; dotazník IPAQ; dotazník sportovních preferencí; krokoměr; online systém INDARES; movement; health; lifestyle; adolescents; IPAQ questionnaire; Sport preferences questionnaire; pedometer; online system INDARES