Vliv medializace terorismu po roce 2001 ve vztahu na nárůst zneužití tohoto jevu ve společnosti. - Hnilička, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Terorismus, obzvlášť jeho mezinárodní forma patří k nejzávažnějším rizikům ohrožujícím celou lidskou civilizaci. Terorismus je závislý na médiích a do jisté míry jsou i média závislá na terorismu. Pro média terorismus totiž znamená velice atraktivní přísun informací. Zajišťuje větší sledovanost. Bez médií by byl terorismus jen lokální záležitostí a z hlediska globální bezpečnosti by měl minimální význam. Současný stav je zaměřen na charakteristiku terorismu, jeho rozdělení, možnosti ochrany obyvatelstva a působnosti integrovaného záchranného systému, varianty boje a opatření proti terorismu. Jsou zde popsána jednotlivá média, která ovlivňují společnost s následným šířením poplašných zpráv, vydíráním a pácháním dalších trestných činů. Dále jsou v této části práce zmíněny osobnosti teroristů a jejich vlastnosti a rysy. Cílem výzkumné části této bakalářské práce bylo zmapovat a konkrétně popsat nárůst zneužití problematiky terorismu ve společnosti v rámci její průběžné medializace a dále odhalit konkrétní zdroje, které toto případné zneužití ve společnosti realizují. Ke zpracování byla použita metoda kvantitativního sociologického výzkumu. Data byla nashromážděna ze statistik a spisových materiálů Policie České republiky a hlášení Hasičského záchranného sboru České republiky. Bakalářská práce mapuje a zvýrazňuje možné souvislosti mezi medializací dané problematiky a výskytu hrozeb, na které bylo nutné reagovat v rámci činnosti policie, ale i složek integrovaného záchranného systému. Odkrývá některé z motivů pachatelů, které jedince či skupiny osob vedly k tomu, aby danou hrozbu realizovali a to vše v kontextu s výše popsanou medializací. V případě medializace jsou v naší společnosti síly, které pak toto zneužívají, ať k vyřizování si svých osobních náležitostí, či šíření poplašných zpráv bez udání bližšího důvodu.
A media impact on the terrorism after 2001 year in relation to an increase of an abuse of this phenomenon in the society.
Keywords: Terorismus; šíření poplašné zprávy; integrovaný záchranný systém; hromadné sdělovací prostředky; čísla tísňového volání; trestný čin; osobnost teroristy; Terrorism; spreading of startlers; integrated rescue system; mass media; numbers of emergency call; criminal act; personality of terrorist