Zjištění množství podkožního tuku u hráčů florbalu. - Hanšpach, Luboš (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době je u hráčů kolektivních sportů (florbal, fotbal, hokej, volejbal) kladen velký důraz na dynamiku, rychlost a obratnost. Podkožní tuk je jeden z faktorů, který ovlivňuje výkonnost hráčů ve sportu. Budou porovnávány 2 odlišné florbalové kluby, u jejichž hráčů bude měřeno množství podkožního tuku. Jedná se o různé věkové kategorie týmu Českých Budějovic a Liberce. Provedeme měření mužů, juniorů, dorostu, starších žáků, mladších žáků a nakonec změříme i kategorii žen. Následně bude možné porovnat množství podkožního tuku u hráčů florbalu z jednotlivých týmů. Tak bude možné posoudit, zdali se odlišná zátěž na trénincích projevuje v množství podkožního tuku. Cílem naší práce je analyzovat a posoudit množství podkožního tuku u hráčů florbalu s rozdílnou fyzickou zátěží, v různých věkových kategoriích a demografických podmínkách.
Determine the amount of subcutaneous fat in floorball players.
Keywords: Florbal; mládež; měření tuku; kaliper; tělesné složení; tuk; Floorball; youth; measurement of fat; kaliper; body composition; fat