Zpracování plánu pěče pro lokalitu Kamenec v Novohradských horách - Přibylová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním plánu péče pro oblast Kamence v Novohradských horách. Kamenec je nejvyšším vrcholem (1072 m. n. m.) české části Novohradských hor, který bychom nalezli cca 3 kilometry od obce Pohoří na Šumavě a přibližně 400 metrů od rakouských hranic. V této oblasti můžeme najít jak prvky živé, tak i prvky neživé přírody, které vznikaly mrazovým zvětráváním. Tento jedinečný úkaz je pro tuto lokalitu více než typický. Práce je rozdělena do dvou celků. První z těchto celků je věnován fyzicko-geografické charakteristice zájmového území (geologie, geomorfologie, klima, hydrologie, pedologie, biogeografie a ochrana přírody). Druhá část je zaměřena na vypracování plánu péče na ochranu této lokality. Tento plán bude podkladem pro vyhlášení Přírodní památky Kamenec. Nedílnou součástí této Bakalářské práce jsou i mapové výstupy, fotografické a jiné přílohy.
Creation a draft plan of care for the site Kamenec in the Novohradské mountains
Keywords: Kamenec; Novohradské hory; mrazové zvětrávání; plán péče; přírodní památka; Kamenec; the Novohradské mountains; frost weathering; a plan of care; a natural monument