Křesťanství jako zdroj inspirace při rozvíjení spirituality v mateřské škole - Růžičková, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou rozvoje spirituality dětí v předškolním věku vycházející z křesťanství v současné mateřské škole. Cílem práce je zpracovat teoretická východiska problematiky rozvíjení dětské spirituality v preprimárním vzdělávání, popsat základní východiska spirituality, vývojové psychologie, duchovního vývoje dětí a poté se zabývat kurikulárními dokumenty v návaznosti na téma práce a navrhnout způsob, jak v souladu s nimi implementovat křesťanské hodnoty do rozvíjení spirituálního rozměru osobnosti dětí. Praktická část obsahuje didaktický projekt, který rozebírá vybrané biblické příběhy a jejich využití k rozvoji duchovnosti a základních lidských hodnot pro děti v sekularizovaném prostředí mateřských škol.
Christianity as a source of inspiration for spirituality development in kindergartens
Keywords: spiritualita; předškolní vzdělávání; dětská spiritualita; duchovní vývoj dítěte; křesťanství; rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; spirituality; preschool education; children's spirituality; children's faith development; Christianity; Framework educational programme for preschool education