Motivace sester pracujících v paliativní péči - Doležalová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá motivací sester, které pracují v paliativní péči. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsána specifika paliativní péče, motivace sester a proces umírání a smrti. Praktická část obsahuje zpracování a vyhodnocení výsledků získaných ve výzkumném šetření. Pro diplomovou práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaký význam sestry spatřují v paliativní péči. Druhým cílem bylo zjistit, jaké motivy vedou sestry k práci s nevyléčitelně nemocnými a posledním cílem bylo poukázání na negativa z pohledu sester při poskytování paliativní péče. Pro naplnění cílů byl zvolen polostrukturovaný rozhovor, který obsahoval třicet otázek. Rozhovory byly zhotoveny s deseti sestrami, které pracují v paliativní péči. Z výsledků je patrné, že sestry vnímají paliativní péči jako významnou součást zdravotnictví. Poskytovaná ošetřovatelské péče dle sester zachovává důstojnost umírajícího pacienta, dbá na jeho autonomii, individuální potřeby a odvíjí se od pacientova přání. Motivace k práci s umírajícími pramení z předchozí zkušenosti s hospicovým zařízením nebo se setkáváním se se smrtí v předchozím zaměstnání. Jako další motivační faktor působí i sestrami zmíněná potřeba pečovat o umírající pacienty a zkušenost s úmrtím v blízké rodině. K motivaci sester přispívá i pracovní kolektiv, který sestry zhodnotily jako podstatnou součást své práce. Sestry vnitřně naplňuje smysluplnost poskytované péče a pozitivní reakce umírajících pacientů a jejich rodin. Dále byly zjištěny i sestrami vnímané negativní motivátory, ke kterým se řadí psychická a fyzická vyčerpanost, skeptický pohled zdravotníků z jiných oborů na paliativní péči a vytvoření si blízkého vztahu k umírajícímu pacientovi nebo k jeho rodině.
Motivation of nurses working in palliative care
Keywords: paliativní péče; motivace; sestra; ošetřovatelství; smrt; umírání; palliative care; motivation; nurse; health care; death; dying