Osobnostní a sociální výcvik u žáků II. stupně ZŠ - Studničková, Milena (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá Osobnostním a sociálním výcvikem (OSV) u žáků na druhém stupni základních škol. První část práce vymezuje základní pojmy související s daným tématem. Praktická část práce obsahuje vlastní výzkum, jehož cílem je zjistit, zda a jakým způsobem se osobnostní a sociální výchova vyskytuje ve vyučovacích hodinách na základních školách, a to především na druhém stupni. Tato část práce prezentuje výsledky výzkumu, jehož cílem bylo zjisti, jak učitelé pracují s průřezovým tématem OSV a jakým způsobem ho zapojují do výuky. Zda plánovitě a cílevědomě pracují s tímto průřezovým tématem, nebo zda pouze náhodným způsobem se přiblíží k tématům OSV. Metody, které byly použity pro výzkum je přímé pozorování ve vyučovacích hodinách a rozhovory s učiteli
The Personality and Social Competency Training for Upper Elementary School Children
Keywords: Osobnostní a sociální výchova; rozvoj osobnosti; žák; učitel; vyučování; základní škola; The Personality and Social Competency Training; evolution of personality; grader; teacher; school teaching; elementary school