Prekoncepty pojmu číslo a základních aritmetických operací na 1. stupni ZŠ - Zemanová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
ANOTACE V této práci se zabývám intuitivními přístupy žáků k řešení některých matematických úloh před tím, než je číselný obor a aritmetická operace potřebná pro jejich řešení uvedena ve škole. Zpracování diplomového úkolu probíhalo ve třech fázích. Nejprve jsem vybrala takové úlohy, které měly děti podle osnov probírat zhruba až za 6 - 12 měsíců. Následovalo otestování žáků 1. - 3. třídy ZŠ v Nýrsku a v Českém Krumlově. Na závěr probíhalo zpracování těchto individuálních rozhovorů po kvantitativní a kvalitativní stránce. Na základě analýzy výsledků jsem hledala odpovědi na následující tři otázky: A) Jaká předkvantitativní schémata si žáci přinášejí do školy? B) Jak je možné jich využít při výkladu v matematice? C) Jak uvedené výsledky korespondují s porozuměním podstaty základních aritmetických operací.
Preconcepts of number and basic arithmetic operations on primary school level
Keywords: Prekoncepty matematických pojmů; strategie žáků při řešení matematických úloh; Preconceps in mathematics education