Návrh konstrukčního řešení stabilizace podvozku samojízdného postřikovače - Holeček, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá návrhem konstrukční optimalizace stabilizace podvozku samojízdného zemědělského postřikovacího stroje a příčinami této nestability. Úvodní část práce popisuje normativní podmínky pro péči o rostliny postřikem. Dále je uvedena historie výrobce postřikovací techniky a na ni navazuje část o použití uvedených samojízdných strojů. Podstatná část práce se věnuje konstrukčním částem samochodu a jejich správné funkci. Zvláštní důraz je kladen na podvozkové části, jejichž vlastnosti jsou pro kývání stroje klíčové. Součástí práce je navržení konstrukčních řešení směřujících ke zvýšení stability podvozku stroje včetně vyhodnocení optimální varianty. Závěr práce obsahuje rozvahu o použitelnosti navrhovaného konstrukčního řešení, z hlediska zlepšení jízdní stability a tím i funkčnosti postřikovače jako celku.
Design of the solution for the stabilization of the self-propelled sprayer chassis
Keywords: samojízdný postřikovač; mechanizace hnojení; mechanizace ochrany rostlin; stabilizace podvozku postřikovače; odpružení zemědělského stroje; self-propelled sprayer; mechanization of fertilization; plant protection mechanization; stabilization of the sprayer chassis; suspension of agriculture machine