Analýza kvality spolupráce mezi vybranými zdravotnickými zařízeními a orgánem ochrany veřejného zdraví v oblasti detekce a hlášení pohlavně přenosných nemocí. - Švecová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce bylo zhodnotit úroveň spolupráce mezi vybranými zdravotnickými zařízeními a orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) v oblasti detekce a hlášení některých pohlavně přenosných nemocí (STD) v okrese Strakonice. Hlavním cílem bylo charakterizovat kvalitu této spolupráce na základě výsledků analýzy laboratorně prokázaných, klinicky potvrzených, hlášených a pak i vykázaných případů STD, a to chlamydiových infekcí, onemocnění způsobených urogenitálními mykoplazmaty, syfilis a gonokokových nákaz v letech 2005 - 2011. Data pro výzkum byla získána z informačního systému mikrobiologické laboratoře Centrálních laboratoří Nemocnice Strakonice, a.s., poté byla kontaktována všechna zdravotnická zařízení ze spádového území, která odebrala a odeslala biologický materiál na vyšetření do mikrobiologické laboratoře strakonické nemocnice. Při kvalitativním výzkumu byly formulovány dvě výzkumné otázky: zda jsou laboratorně pozitivní případy vybraných sexuálně přenosných onemocnění potvrzeny též klinicky a zda jsou laboratorně a klinicky potvrzená onemocnění těmito nákazami ve všech případech nahlášena OOVZ a vykázána v informačních systémech hygienické služby. Všechny laboratorně pozitivní nálezy byly ověřeny a potvrzeny též klinicky. Při výzkumu bylo zjištěno, že vykázána byla ve všech případech onemocnění klasickými pohlavními nákazami (syfilidou a kapavkou). Zavedený systém spolupráce mezi mikrobiologickou laboratoří, národní referenční laboratoří, dermatovenerologickým konzultantem, depistážní venerologickou sestrou a hygienickou službou je velice funkční. Naproti tomu ostatní vybraná sexuálně přenosná onemocnění, která jsou diagnostikovaná jinými odbornými lékaři než dermatovenerology, jsou značně podhlášena.
Analysis of the Quality of Cooperation between the Selected Health Facilities and Public Health Protection Authority in the Detection and Reporting of Sexually Transmitted Diseases.
Keywords: Diagnostika STD; kvalita spolupráce; legislativní opatření; ochrana veřejného zdraví; státní dozor nad pohlavními nákazami; Diagnosis of STDs; the quality of cooperation Legislative measures; protection of public health; state supervision of sexually transmitted diseases