Zdravotně sociální dopady obezity na SŠ a jejich náprava pomocí intervenčního pohybového programu - Kocinová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá zdravotně sociálními dopady nadváhy a obezity u studentů druhých ročníků středních škol a jejich nápravou pomocí intervenčního pohybového programu. K zjištění prevalence nadváhy a obezity u studentů SŠ byly použity hodnoty BMI, obvodu pasu, kaliperace a bioelektrické impedanční analýzy (BIA). Výzkumu se zúčastnilo celkem 336 studentů, z nichž 117 podstoupilo antropometrická měření. Ze všech měřených bylo vybráno 31 studentů s nadměrnou hmotností těla. Sedmnáct z nich bylo zařazeno do skupiny experimentální (ES) a čtrnáct do skupiny kontrolní (KS). U experimentální skupiny byl následně aplikován intervenční pohybový program, zaměřený na redukci tělesné hmotnosti a na pozitivní ovlivnění zdravotních, psychických a sociálních parametrů. Antropometrické šetření probíhalo od října 2005 do prosince 2005.
The health and social incidences of obesity in the second school and their remedy by the help of support active program
Keywords: nadváha; obezita; zdravotní rizika; sociální dopady; intervenční pohybový program; životní styl; redukce; overweigh; obesity; health risks; social impacts; intervention active program; life style; reduction.