Evropská unie a fenomén migrace - případ Slovinska - Trnková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci se diplomantka bude v úvodu zabývat problematikou migrace obecně, stručně vysvětlí základní pojmy a přístupy mezinárodního práva k migrační otázce. Diplomová práce se zprvu zabývá fenoménem migrace obecně, stručně vysvětluje její základní pojmy a typologii. Po tomto teoretickém vymezení se pozornost přesouvá do roviny více praktické a soustřeďuje se na vybrané globální migrační trendy, které se v současnosti dějí v rámci Evropské unie, a na přístupy mezinárodního práva k migrační otázce, včetně pokusu Evropské unie o vytvoření společné azylové a migrační politiky. Závěrečná část diplomové práce je v zásadě analytickou studií migrační problematiky na území Slovinska, relativně perspektivního člena Evropské unie s ‚qbalkánskou’q historií, a jeho pozicí vzhledem k utváření zprvu vlastní, poté evropské azylové a migrační politiky.
The European Union and phenomenon of migration - Slovenian case
Keywords: Evropská unie; migrace; Slovinsko; The European Union; migration; Slovenia