Poutní kostel Panny Marie Bolestné v Dobré Vodě u Českých Budějovic - Šutićová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá poutním kostelem Panny Marie Bolestné v Dobré Vodě u Českých Budějovic, který patří k nejvýznamnějším památkám české barokní architektury. Po stručné historii obce Dobrá Voda, v níž se poutní kostel nachází, následuje pojednání o původním kostele, který stál v obci před vznikem současné sakrální stavby. Práce se neobejde bez životopisu architekta kostela Kiliána Ignáce Dientzenhofera, spolu s popisem architektury jeho díla. Těžiště práce se zaměřuje na kostelní fresky od významného barokního malíře Václava Vavřince Reinera spolu s nastíněním jeho života. Další část práce je věnována kostelnímu mobiliáři spolu se zachycením jeho bohaté ikonografie. Následně se zmiňuje o kapličkách křížové cesty, které se nacházejí v blízkosti kostela. Závěrečná část práce se věnuje uskutečněným restaurátorským pracím z 90. let 20. století.
Pilgrimage church of Virgin Mary of Sorrows in Dobrá Voda near to České Budějovice
Keywords: Dobrá Voda; jižní Čechy; poutní místo; baroko; sakrální architektura; Kilián Ignác Dientzenhofer; Václav Vavřinec Reiner; Dobrá Voda; south Bohemia; place of pilgrimage; baroque; sacral architecture; Kilián Ignác Dientzenhofer; Václav Vavřinec Reiner