Regionální vnější ekonomické vztahy - Vavera, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Studie "vnější ekonomické vztahy regionu" se zabývá otázkami, jak subjekty ve vybraném regionu (okres Prachatice) vedou své hospodářství ve vztahu k subjektům z jiných územních celků a jak tyto hospodářské interakce hromadně popsat. Cílem je charakterizovat vnější ekonomické vztahy regionu na úrovni nižší, než je národní hospodářství jako celek. Literární přehled cituje autory z oboru regionálních věd. Jsou v něm shrnuty základní metody výzkumu dané problematiky. Hlavní část práce popisuje sběr dat o ekonomických aktivitách na dvou úrovních vnějších regionálních vztahů, LAU1 - NUTS1 a LAU1 - LAU1. Data o obratu zboží 114 podniků se subjekty ze zemí EU za roky 2004 ? 2009 na úrovni LAU1 ? NUTS1 byla získána z databáze Intrastat. Údaje o meziregionální směně na úrovni LAU1 ? LAU1 byly získány z účtů tří firem z Prachaticka. Všechna data jsou prezentována několika způsoby v tabulkách, grafech i mapách a také komentována. V práci je také formulován vzorec objektivizující meziregionální vzdálenost tak, aby odpovídala jejímu negativnímu vlivu na velikost meziregionálních vztahů. Převrácená hodnota uvedené vzdálenosti (index) může být použita k predikci těchto vztahů. V závěru práce je hypotéza o platnosti vzorce (indexu) statisticky testována a potvrzena.
Regional external economic relations
Keywords: ekonometrie; ekonometrické modely; ekonomické vztahy; prostorová analýza; regionální vědy; regionální výzkum; econometrics; econometric models; economic relations; regional research; regional science; spatial analysis