Obchodní majetek - daňové a účetní aspekty - Antoňů, Ivona (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou obchodního majetku se zaměřením na jeho daňové a účetní aspekty. Cílem bakalářské práce je analýza vymezení obchodního majetku dle platné legislativy České republiky a aplikace účetních a daňových důsledků v praktických otázkách změny obchodního majetku. V teoretické části charakterizuji obchodní majetek - z pohledu fyzické i právnické osoby, majetkovou strukturu podniku, která je rozčleněna podle platné účtové osnovy pro podnikatele vedoucí účetnictví. Dále podávám přehled o problematice oceňování majetku, vymezuji způsoby pořízení a vyřazení hmotného a nehmotného dlouhodobého majetku a popisuji co znamená pojem společné jmění manželů podle občanského zákoníku. Také se zabývám problematikou změny obchodního majetku, konkrétně způsoby převodu podnikání z fyzické osoby na osobu právnickou, způsoby přeměny společnosti rozdělením, výkonem rozhodnutí postižením podílu společníka v obchodní společnosti a družstvu, ukončením podnikání fyzické osoby. Osvětluji problematiku daňové evidence a daně stanovenou paušální částkou. V praktické části rozpracovávám majetkovou strukturu na vybrané právnické osobě a aplikuji výsledky analýzy změny obchodního majetku na tuto právnickou osobu - pořízení dlouhodobého hmotného majetku, prodej majetku, zůstatkovou cenu majetku z pohledu zákona o daních z příjmů. Je zde zmiňována i problematika pořízení hmotného majetku formou finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci jako obecná možnost daňové optimalizace, která je rovněž aplikována na vybranou právnickou osobu. Také jsem se zmínila o kapitálovém vstupu německé firmy, pro který se již zmiňovaná právnická osoba rozhodla kvůli rozšíření a zkvalitnění všech nabízených služeb.
Business Property - tax and accounting aspects
Keywords: Ekonomika; Účetnictví; Finance podniku; Obchodní majetek; Daně; Economics; Book-keeping; Company finances; Business Property; Taxes