Podíl obcí na řešení nezaměstnanosti v regionu - Křenek, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Význam obcí na řešení nezaměstnanosti se v dnešní době zvyšuje se změnou pravomocí pro územně samosprávné celky. Nezaměstnanost představuje vážný sociální a ekonomický problém. Nezaměstnanost může být řešena pomocí nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Obce mohou využít veřejně prospěšné práce a veřejnou službu, jako nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, ke snížení počtu nezaměstnaných na svém území. Cílem práce bylo vyhodnocení názorů obcí na řešení nezaměstnanosti v regionu pomocí veřejně prospěšných prací jako nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a veřejné služby. Práce byla rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce jsou objasněny pojmy týkající se dané problematiky včetně souvisejících témat. K dosažení cíle a ověření stanovených hypotéz jsem použil kvantitativní výzkum, konkrétně dotazníkové šetření na obcích v regionu České Budějovice. Hypotéza ?Většina obcí využívá veřejně prospěšné práce ke snížení vlastních personálních nákladů? nebyla potvrzena, hypotéza ?Obce považují veřejnou službu za možnost, jak zvýšit příjem občanů v hmotné nouzi? nebyla potvrzena. Bakalářská práce může poskytnout Úřadu práce ČR ? Krajské pobočce České Budějovice zpětnou vazbu o využívání veřejně prospěšných prací a veřejné služby
The share of municipalities in addressing unemployment in the region
Keywords: nezaměstnanost; veřejná služba; veřejně prospěšné práce; Úřad práce ČR; unemployment; public service; community service; Labour Office of the Czech Republic