Emise tuhých znečišťujících látek v chovu hovězího dobytka - Petr, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci jsou uvedeny hodnoty znečištění ovzduší oddělenými tuhými znečišťujícími látkami o velikosti průměru 10 m (PM10) při provádění téměř každodenních činností ve vybraných prostorách dvou stájí, z nichž jedna vycházela ze systému kejdového hospodářství a druhá z ustájení na hluboké podestýlce. Měření bylo realizováno ve dvou vybraných zcela odlišných stájích s různými způsoby chovu hovězího dobytka a odlišnými technologickými postupy a předpokládanými rozdíly hodnot polétavého prachu. Naměřené hodnoty a porovnání výsledků ukazují, že na výsledné znečištění ovzduší ve stáji má vliv hned několik faktorů. Jako hlavní faktory lze uvést způsob používané technologie ve stáji, druh a vlastnosti podestýlky, odlišnost práce jednotlivých strojů a dalším významným faktorem je celková doba průjezdu mechanizace stájí.
Emissions of particulate matter in cattle breeding
Keywords: polétavý prach; skot; stáj; podestýlka; airborne dust; cattle; stable; cattle Bering