Vliv pratotechnických postupů na uplatnění Plantago lanceolata L. v trvalých travních porostech. - Wortner, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou travních porostů, jejich rozdělením, obhospodařováním, ošetřením a výživou. Dále pak botanickým složením travních porostů a nejvýznamnějšími druhy plevelných rostlin, uplatněním leguminóz a fixací N rostlinami. V další části pak popisem a uplatněním dvouděložných bylin a jejich hospodářským významem. Dále pak stanovením vodního a výživného režimu na sledovaných lokalitách a výživou a hnojením porostů dvouděložných bylin a konzervací a skladování píce. Stěžejním úkolem této práce je problematika jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata L.) jeho ekologie a zapojení v různých porostových typech. Samostatná kapitola se věnuje popisu biologie, opylení, fenologie a agrotechniky jitrocele. Poslední kapitola popisuje léčivé látky a využití jitrocele ve farmacii. Ve druhé části práce jsou pro dokreslení poznatků o výskytu Plantago lanceolata doplněny výsledky vlastního pozorování (tabulky a grafy) znázorňující zapojení P. lanceolata v různých typech travních porostů a to ve dvouletém sledovacím období.
The influence of grassland management on growth Plantago lanceolata L. permanent grassland.
Keywords: Trvalé travní porosty; obhospodařování; využívání; Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata L.); biologie a ekologie; pokryvnost; vzcházivost semen; vodní a výživný režim.; Permanent grassland; management; exploitation; Plantain plantain (Plantago lanceolata L.); biology and ecology; coverage; seedling seeds; water and nutrient regime.