Kontaminace půd vybranými kovy v důsledku železniční dopravy - Vondruška, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřená na stanovení kovů ve vzorcích půd odebíraných v blízkosti železničního tělesa. Byly vybrány následující rizikové prvky: měď, zinek, nikl a chrom. Vzorky byly odebírány ze tří lokalit v jižních Čechách. Lokality byly zvoleny na základě rozdílných typů železnic (elektrifikovaná/neelektrifikovaná trať) a rozdílné frekvence vlakových spojů. Pro stanovení jednotlivých analytů byla použita atomová absorpční spektrometrie. Přístroj, na kterém byly stanoveny všechny zmíněné prvky, nese označení AAS Thermo Scientific iCE 3500. Pro měď byla naměřena nejvyšší hodnota koncentrace 66,30 mg/kg půdy. Tato hodnota byla stanovena u vzorku odebíraného ze vzdálenosti 1,5 m od železničního tělesa v hloubce 20 cm. Hodnota byla zjištěna u lokality v blízkosti elektrifikované tratě s vysokou frekvencí vlakových spojů. Pro zinek byla nejvyšší hodnota koncentrace 641,8 mg/kg půdy. Tato hodnota byla naměřena pro vzorek, který byl odebrán ze vzdálenosti 3 m a v hloubce 30 cm. Vzorek opět pocházel z lokality, kde je trať elektrifikovaná a je nejvíce vytížená. U dalších stanovovaných prvků (Ni a Cr) byla nejvyšší hodnota koncentrace zjištěna u lokality v blízkosti elektrifikované tratě s nižší frekvencí vlakových spojů. Koncentrace niklu činila 21,89 mg/kg půdy a koncentrace chromu byla 54,89 mg/kg. Naměřené hodnoty se vztahovaly ke vzdálenosti 1,5 m od železničního tělesa. V této lokalitě tak byla zjištěna větší míra kontaminace, než byla běžná u ostatních lokalit. V dalších odběrových místech (10 m a 25 m) byly hodnoty koncentrací vždy nižší a nepřesáhly hodnotu 16 mg/kg půdy pro všechny stanovované prvky.
Contamination of soils with selected metals due to the railway transport
Keywords: půda; kovy; měď; zinek; nikl; chrom; železnice; atomová absorpční spektrometrie; vegetace; soil; metals; copper; zinc; nickel; chromium; railway; atomic absorption spectrometry; vegetation