Řeč dětí ze sociálně odlišného rodinného prostředí - Štulcová, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá řečí a jazykovým projevem dětí pocházejících ze sociálně odlišných prostředí. Teoretická část zpracovává téma vývoje řeči v předškolním věku, explikuje vliv prostředí na vývoj řeči, seznamuje s faktory, které řeč a komunikaci dítěte ovlivňují, charakterizuje současnou rodinu a krátce se věnuje Bernsteinovým jazykovým kódům. V praktické části je zpracován průběh a výsledky výzkumného šetření zjišťující rozdíly v řeči a komunikativních dovednostech předškolních dětí v souvislosti s jejich sociálním prostředím. Sledovány byly všechny jazykové roviny. Bakalářská práce přispívá k potvrzení Bernsteinovy teorie jazykových kódů.
Children Speech in Different Social Family Background
Keywords: Předškolní dítě; sociální prostředí; rodina; řeč; vývoj řeči; diagnostika řečového projevu; pre-school child; social environment; family; speech; evolution of speech; diagnosis of speech expression